Maandelijks archief: juli 2014

Boekelo, Weleweg 416, bj. 1957, architect Hein Salomonson

Vrijstaande bungalow op een prachtig bosterrein met gras, heide, varens en veel bomen bij landgoed De Weele buiten Boekelo. Gebouwd in opdracht van de heer W.A.S. ter Kuile voor zijn moeder mevrouw A.E. ter Kuile-van Heek .
Aantekening van Salomonson bij de oplevering: ‘Vooral van binnen een lief huis! Oostgevel wat zwak, ingangszijde met ‘plaatsje’ erg aardig.’ Het huis is opgetrokken in baksteen onder een overstekend lessenaarsdak. De L-vormige plattegrond omvatte oorspronkelijk een woon-eetkamer, twee slaapkamers, een badkamer, keuken, bijkeuken en een garage. In het interieur zijn diverse voor Salomonson typerende elementen zoals vaste vensterbanken, ingebouwde kasten en vaste verlichting, een open haard en een eethoekje in de keuken. Slaapkamer en woonkamer zijn met elkaar verbonden door een schuifdeur, keuken en eetgedeelte door middel van een klapdeur. Het informele huis staat door grote, doordacht geplaatste vensters sterk in contact met de bosrijke omgeving.
In 1988 werd het huis vergroot met een vleugel naar ontwerp van architect Jacob Borren uit Leeuwarden. De uitbreiding is zowel ruimtelijk als in de detaillering ontworpen in de stijl van het oorspronkelijke huis.
(bron: Het Nieuwe Instituut, 2014)

Verder lezen

Naar Amerikaans voorbeeld (2)

Binnenhuisarchitect en publicist Paul Bromberg(1893-1949) bestudeerde in opdracht van de Nederlandse regering tussen 1940 en 1945 de systeembouw in de Verenigde Staten. Met zijn boek  Amerikaanse Architectuur (1946), dat een verslag is van zijn reis door onder meer New York en Californië, heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de verspreiding van kennis over de nieuwe Amerikaanse ontwikkelingen. Over de moderne architectuur in de VS is hij overwegend positief, kenmerkend voor de meeste Nederlandse publicaties over de architectuur in de VS.
Hoewel de bungalow als specifiek woningtype niet in het boek voorkomt – althans niet als zodanig benoemd – zijn de voorbeelden die hij noemt sterk verbonden met de architectuur van de bungalow. De open plattegrond, de relatie met de omgeving en het gebruik van natuurlijke bouwmaterialen zijn zonder uitzondering belangrijke kenmerken van de door hem besproken en bewonderde voorbeelden.