De familie Wagenaar is sinds enkele maanden trotse eigenaar van de eerste bungalow van het type B1 van het Bouwfonds Nederlandse Gemeenten in Noord-Holland (Egmond aan Zee). Bijzonder is dat de heer Wagenaar geen directeur is maar smelter eerste klasse .
“Mijn vrouw en ik hebben een jaartje extra gewerkt en zie hier het resultaat. Het is dus toch mogelijk dat een arbeider een eigen huis koopt!”
Bron: Goed Wonen, 1959, nr.9
Dankzij de spaar-hypotheekregeling van het Bouwfonds kwam de eigen woning ook binnen handbereik van de gewone man. Het bungalowtype, als voorbeeld van een woning die relatief goedkoop, snel en eenvoudig te construeren was , leende zich goed voor een gestandaardiseerde, seriematige productie. Het type B1 oogt eenvoudig en bescheiden. Het horizontale en strakke silhouet geeft de woning een moderne, zakelijke uitstraling.
Bestrijding van de woningnood stond in de jaren vijftig van de 20e eeuw hoog op de politieke agenda. Met de inzet van prefab-bouwsystemen, realiseert het Bouwfonds een snelle en goedkope productiestijging. De prefab-huizen zijn complete units die in de fabriek worden geproduceerd en op de bouwplaats worden afgemonteerd. Bouwfonds beschikt over een eigen timmerfabriek in die tijd. De kwaliteit doet niet onder voor die van de traditionele woningen.
Bron: De Canon van Bouwfonds 1946-2006. De geschiedenis van Bouwfonds van woningontwikkelaar naar gebiedsontwikkelaar, 2006
Naast het stimuleren van het eigen woningbezit voor de lagere en middengroepen (arbeiders, lagere ambtenaren, onderwijzers e.d.), stelde het Bouwfonds zich ook ten doel om de kwaliteit van de volkswoningbouw omhoog te halen. Daartoe organiseerde het Bouwfonds samen met de Stichting Goed Wonen een grootscheepse campagne met compleet ingerichte modelwoningen.