Over mij

Mijn studie architectuurgeschiedenis volgde ik aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. In 2009 studeerde ik af op het onderwerp ‘De bungalow in Nederland. Introductie van het moderne, informele wonen (1945-1965)’. De fascinatie voor de architectuur en de betekenis van de bungalow als symbool van het naoorlogse moderne, bevrijde wonen in nauw contact met de natuur, is sindsdien onverminderd en was uiteindelijk aanleiding voor het starten van deze blog.

Met deze blog wil ik de architectuur van de bungalow meer bekendheid geven en uiteenzetten hoe dit, uit de VS overgewaaide woningtype, zich heeft weten te verspreiden in Nederland. In de architectuurgeschiedenis van ons land heeft de bungalow nauwelijks een rol van betekenis gespeeld. De focus van architectuurhistorici is lange tijd gericht geweest op studie van de grootschalige sociale woningbouw, en niet op de bouw van individuele woningen woningen in de vrije sector. In deze blog staat de bungalow centraal: herkomst, verspreiding en ontwikkeling zijn onderwerp van studie. En hoewel de Nederlandse bungalow een hoofdrol speelt, richt de aandacht zich ook over de grenzen. De bungalow maakt immers deel uit van een ‘global culture’.

Begrijpelijk, want in de naoorlogse situatie van ernstige woningnood en algehele schaarste, was het voor de overheid zaak om in korte tijd en met beperkte middelen zoveel mogelijk woningen te laten bouwen. Kwantiteit ging boven kwaliteit en standaardisatie boven individuele woonwensen.

10 gedachten over “Over mij

 1. Beste,

  Graag kom in contact over het onderwerp bungalows. Als vrijwilliger van het Cuypersgenootschap, een organisatie die zich inzet voor het behoud van jong erfgoed, heeft het mijn belangstelling. Is het mogelijk om binnenkort even te bellen?

  Vriendelijke groet,

  Norman Vervat
  06-18181207

 2. Ik heb de zelfde fascinatie voor bungalows; woon er zelfs in: uit 1952-architect Van Lissa. Ik bezit volgens mij nu wel alle orginele boeken over villa’s, landhuizen en bungalows uit deze periode, heb ook dubbelen. Ik hoop dat ik nog ergens een onbekend boek tegen kom.
  Ook enkele onderzoeken ben ik weer aan het lezen, maar zie erg veel van het zelfde. Tijd voor een meer orginele , andere kijk op dit onderwerp.
  Is deze blog/website nog actueel?

 3. Beste,

  Is de scriptie die je aan de VU schreef ook verkrijgbaar. ik zou er zeer in geïnteresseerd zijn.

  Met vriendelijke groet,

  Erik Lips
  historicus en kunsthistoricus

  1. Beste Erik,
   Leuk van je te horen, stond op het punt om vanwege tijdgebrek de site op te heffen. Precies de reactie die ik nodig had!
   De scriptie is niet gepubliceerd, maar wellicht dat ik een link kan plaatsen op de website, mocht je nog geïnteresseerd zijn.
   Ben wel nieuwsgierig geworden naar wat je zo aan trekt in de naoorlogse bungalow?

   Met groet,

   Marjolein

 4. Hoi Erik,

  Hef deze site niet op! Ik heb hem zojuist gevonden en dit is precies wat ik zoek omdat ik ooit hoop een nieuwe versie van dit type huis te bouwen.

  Met vriendelijke groet,

  Robert

  1. Beste Robert,

   Dank voor je enthousiaste reactie, maar ik ben de beheerder van de site en mijn naam is Marjolein. Erik is iemand die mij een bericht stuurde. In welke bungalow precies ben je geïnteresseerd?

   Groet,
   Marjolein

 5. Beste Marjolein,

  Wij hebben een vakantiebungalow die als onderdeel van een ensemble in 1978 gebouwd is door A. Fokke van Duyn.
  Het ensemble zit erg goed in elkaar, gericht op zoveel mogelijk privacy ondanks dat de huisjes geschakeld zijn.
  Er wordt nu een verbouwing door de gemeente goedgekeurd , die het ensemble volledig onderuit haalt. Dit tot ons ongenoegen. Hoe kunnen we iemand (welstandsdeskundige)vinden die de oorspronkelijke bedoeling wil en kan verdedigen.

  vriendelijke groet, Anke

  1. Beste Anke,

   U zou contact kunnen opnemen met een organisatie zoals Het Oversticht (Overijssel), het Gelders Genootschap of Bond Heemschut. Afhankelijk van waar u woont, of de locatie waar de vakantiebungalow is gelegen, kunnen zij u misschien helpen of in elk geval doorverwijzen.
   Succes met uw actie en leuk dat u mijn website hebt gevonden. Mocht u een foto van de bungalow of het ensemble willen delen, graag!

   Vriendelijke groet,

   Marjolein

 6. Beste,

  Wat een prettige site met nuttige informatie!
  Is de scriptie nog ergens in te zien of te downloaden? Ik krijg hem niet gevonden in de scriptiedatabase van de VU.

  Vriendelijke groet,
  Sanne van Drenth

  svandrenth@contrei.eu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *