Wat is een bungalow?

Hoewel de bungalow tegenwoordig door velen geassocieerd wordt met vakantie en vrije tijd, werd de bungalow vlak na de oorlog door architecten in publicaties over eigentijds wonen, geïntroduceerd als nieuw, modern en vooral ook begerenswaardig woonideaal, passend in een tijd van herstel en bezinning.

Woonideaal

Het ideaal van de bungalow, individueel wonen in nauw contact met de tuin, is over komen waaien uit de Verenigde Staten. Aangepast aan de Nederlandse situatie en onder invloed van Scandinavische ontwikkelingen, werd de bungalow in korte tijd razend populair onder architecten en hun opdrachtgevers. De hoogtijdagen van de bungalow liggen tussen 1955 en 1965. In deze periode maakte de bungalow een ontwikkeling door van compact en bescheiden naar steeds groter en luxueuzer.

Definitie

Een definitie van de bungalow is door de vele architectonische verschijningsvormen lastig. Naast bungalows met één woonlaag, waarbij alle vertrekken gelijkvloers liggen en in directe verbinding staan met de omliggende tuin, treffen we ook bungalows met een drive-in garage in een verdiepte onderbouw. Vaak vinden we deze variatie in glooiend terrein, waarbij het ingraven van een onderbouw de meest logische en praktische oplossing is. In de jaren zestig vormt de split-level bungalow, een variatie waarbij de woonvertrekken een halve verdieping hoger of lager liggen dan de secundaire vertrekken, een . Ook de dakvorm varieert. Veruit de meeste bungalows hebben een plat dak, of een licht hellend lessenaardak. Het meer traditioneel ogende zadeldak lijkt te zijn overgenomen van Scandinavische voorbeelden . Ook de indeling van de vertrekken wisselt. Soms is de plattegrond niet veel meer dan een compacte rechthoek, dan weer is er sprake van een langwerpige plattegrond of haaks op elkaar staande bouwvolumes (L-vorm). In de jaren zestig zien we meer samengestelde plattegronden, veelvormig en uitwaaierend.

bergen-verbruggen-en-goldschmidt-ca-1955-plattegrond  hilversum-m-c-hartman-bj-1955-plattegrond 

De Beeldgalerij toont de bungalow in al zijn verschijningsvormen. Want als er één gedachte ten grondslag ligt aan de architectuur van de bungalow, dan is het wel die van ‘vrijheid’. Bevrijd wonen: bevrijd van het strakke keurslijf van het vooroorlogse modernisme en bevrijd van de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog.

Een gedachte over “Wat is een bungalow?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *